Ocupatie si Cod Etic

CODUL DE ETICA SI CONDUITA PROFESIONALA AL EVALUATORULUI RoSE

Codul de Etica si Conduita Profesionala a RoSE - SOCIETATEA ROMĂNA A EVALUATORILOR DE PROIECTE, PROGRAME ȘI POLITICI PUBLICE reprezinta viziunea acelora care cred ca pentru a realiza cea mai buna evaluare este necesara atingerea unui nivel inalt de responsabilitate profesionala de catre practicienii in evaluarea de proiecte, programe si politici publice.

Fiecare articol al Codului Etic se bazeaza pe un singur concept si se refera la conceptul de "respect profesional". Acesta este "scopul", iar Codul Etic reprezinta "mijlocul" pentru atingerea acestui scop.
Consideram ca acest Cod Etic bazat pe responsabilitate si orientat catre nevoile din ce in ce mai diversificate ale pietei locale, nationale si internationale este cu adevarat novator pentru Romania.
In ultimii 15 ani, piata evaluarii a fost caracterizata in special prin oportunism si dezordine, fiind inceputa ca o activitate noua si fara istoric al specificului evaluarilor de proiecte, program si politici publice. Aceasta s-a datorat faptului ca nu a existat o gandire coerenta vizavi de nevoile si mecanismul nou al evaluarilor, nu au existat nici standarde de calitate si in consecinta evaluatorii nu au avut nevoie de vreo certificare pentru a-si desfasura profesia, fiind perceputi mai degraba ca simpli subocntractanti, de cele mai multe ori fara o voce reprezentativa si unitara.

Nevoia infintarii RoSE ca Asociatie a fost fireasca, ca si propunerea prezentului Cod Etic. Era momentul potrivit ca si evaluatorii RoSE sa detina un Cod Etic propriu si sa se constituie intr-o adevarata asociatie profesionala, asa cum toate celelalte profesii liberale (printre care medicii, avocatii, notarii etc) au facut-o deja.

Fixarea principiilor Codului Etic reprezinta un moment unic si transparent fiind un angajament neconditionat pentru integritate si corectitudine in desfasurarea evaluarilor.
Ocupatia de EVALUATOR PROIECTE, la ora actuala introdusa in Romania in Codul Ocupatiilor din Romania (COR), isi propune sa indice competenta, onestitatea si integritatea profesionala, urmare aderarii la un ideal inalt de conduita morala. Moralitatea este unul din elementele definitorii ale standardului de calitate al evaluatorului.

Prin adoptarea acestui standard profesional, evaluatorii se angajeaza sa actioneze in spiritul sau in toate activitatile lor si sa isi desfasoare afacerile in conformitate cu principiile prevazute in cadrul Codului Etic.

Proiectul Codului de Etica si Conduita Profesionala a RoSE este supuse dezbaterii membrilor asociati si poate fi vizualizat aici .

Știri pe scurt

04.05.2020

RoSE in calitate de membru al Organizatiei Internationale pentru Cooperare in Evaluare -IOCE, este promotor in Romania al Campaniei  "UN DECENIU DE >>> ACTIUNE"

În septembrie 2019, Secretarul General al ONU a cerut tuturor sectoarelor societății să se mobilizeze pentru un deceniu de acțiune pe trei niveluri: acțiune globală pentru a asigura o conducere mai mare, mai multe resurse și soluții mai inteligente pentru obiectivele de dezvoltare durabilă; acțiuni locale care includ tranzițiile necesare în politicile, bugetele, instituțiile și cadrele de reglementare ale guvernelor, orașelor și autorităților locale; și acțiunea oamenilor, inclusiv a tinerilor, a societății civile, a mass-media, a sectorului privat, a sindicatelor, a mediului academic și a altor părți interesate, pentru a genera o mișcare de neoprit care împinge transformările necesare.

15.05.2019

Conform aprobarii Adunarii Generale din data de 10 aprilie 2019 Asociatia Societatea Romana a Evaluatorilor de Proiecte, Programe si Politici Publice – RoSE si-a schimbat sediul. Incepand cu luna mai 2019, noul sediu social al RoSE este situat in Bd. Stefan cel Mare, nr. 13 A, Complex CRP, Blocul Administrativ, Etaj 1, Bucuresti Sector 2. 

Va asteptam la noul nostru sediu.

07.02.2019

Avand in vedere experienta RoSE in elaborarea Standardului Ocupational si rezultatele activitatii sale ca furnizor de formare profesionala autorizat in perioada 2014-2018,  Asociatia Societatea Romana a Evaluatorilor de Proiecte, Programe si Politici Publice – RoSE a fost autorizata de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale si Ministerul Educatiei Nationale sa furnizeze cursuri de specializare pentru ocupatia Evaluator Proiecte, cod COR 241263, pentru o perioada de inca 4 ani incepand cu luna februarie 2019.

Autorizatia poate fi consultata aici.

Cursurile, furnizate in sediul RoSE, vor fi orientate pe noile Programe Europene si adaptate sa raspunda organizatiilor si persoanelor interesate pe domeniile de interventie specifice. La cerere pot fi organizate cursuri la sediul organizatiilor interesate pentru grupuri de min. 10 persoane sau in alte locatii din tara.

Va asteptam pentru inscrieri si propuneri!

12.11.2018

RoSE in calitate de membru activ al Retelei Globale Eval Partners, cu referinte in proiecte internationale implementate cu succes, a  primit invitatia  de a participa in competitia EvalPartners Innovation Challenge cu tema “Strengthening the Role of VOPEs in Democratizing Learning and Evaluation”. Este o provocare la care invitam membrii RoSE sa  identifice parteneri transnationali si sa pregateasca o propunere de proiect. Termenul este 30 noiembrie 2018. Comitetul RoSE asigura suport la cererea celor interesati. Apelul de Proiecte poate fi consultat aici, iar Formularul de Aplicatie poate fi descarcat aici. Va asteptam. Mult success!

Evenimente